Jopen

Het Haarlemse bier-van-nu heet Jopen en het wordt gemaakt in de Jopenkerk, een voormalige kerk, nu een populair café-restaurant met brouwerij en een groot terras in het zomerseizoen, Er werd wel eens besmuikt gelachen, vooral onder de heren van een groep die ik rondleidde door de stad. Jopen, heet jullie bier echt zo? Een groepje Zeeuwse dames schrok ervan. Een brouwerij in een kerk, dat kan alleen in Haarlem. Nee, die kerk hoefden ze niet te zien.

Maar wat is nu eigenlijk Jopen? Ik was er zelf ook niet helemaal zeker van en heb het voorgelegd aan mijn zeer ervaren collega stadsgids Walter Schelfhout, die veel meer van bier weet dan ik. Een joop is een biervat van 112 liter. Jopen zijn dus biervaten. De inhoud van zo’n vat is 112 liter. En geen 120 zoals ik in het boekje schrijf! Een foutje… sorry!!

Zolang de horeca vanwege corona gesloten is heeft de Jopenkerk een sfeervolle pop-up store. Een bezoek zeker waard. (Foto: Pop up Jopenbierwinkel in de Jopenkerk.)